Nazaj na Blog

Ali res potrebujete nov računalnik?

Razmišljate o nakupu računalnika? Niste prepričani, da je že prišel čas za zamenjavo?

Vsi si želimo, da bi naš računalnik delal hitro in brez težav. Žal, pa to ni primerno ali finančno vzdržno za večino od nas. Zato je nakup drugega računalnika finančna investicija. Ko kupujete nov računalnik, se zavedate, da ga boste uporabljali nekaj let. Mogoče ga boste v tem času celo nadgradili.

Zamenjava: razlogi za ali proti:

Računalnik predstavlja velik del vašega življenja. V kolikor je računalnik pomemben za vaše delo, potem je čas, da ga posodobite. Počasen operacijski sistem in nepravilno delovanje računalnika pomeni izguba prihodka, več glavobolov in izgube časa.

Računalnik spušča čudne glasove? Nekateri računalniki so lahko precej glasni zaradi ventilatorja, CD enote ali trdega diska že od prve uporabe. Zagotovo pa ni dober znak, da se je vaša naprava pričela čudno oglašati šele pred kratkim. Pravzaprav je to lahko znak, da so težave z trdim diskom.
Računalnik deluje počasi? Preden se odločite za nov računalnik defragmentirajte trdi disk. Trdi disk bo z defragmentacijo drobce datotek ponovno razporedil v pravilne predalčke, kar pomeni, da bo v prihodnje do njih dostopal hitreje.

V kolikor tudi to ne pomaga, lahko ponovno naložite operacijski sistem. Preden se odločite za ta skrajen, a morda nujno potreben ukrep, naredite varnostne kopije pomembnih podatkov in datotek.

Na računalniku nimate naloženega protivirusnega program?

Potem je zelo mogoče, da vaš sistem obremenjujejo zlonamerni programi. Namestite protivirusni program in takoj opravite pregled celotnega sistema ter odstranite morebitne viruse. Pozneje ga ponovite vsaj enkrat na teden. Orodje za čiščenje diska vam pomaga, da sprostite prostor na trdem disku in tako povečate hitrost delovanja svojega računalnika. Orodje zazna datoteke, ki jih lahko varno izbrišete, nato pa vam ponudi možnost, da izbrišete nekatere ali vse najdene datoteke.
Z nadgradnjo strojne opreme lahko računalniku podaljšate življenjsko dobo. S povečanjem kapacitete pomnilnika RAM boste pridobili hitrejše izvajanje programov in boljšo odzivnost pri dostopanju do datotek.
Pred nadgradnjo računalnika se pozanimajte kakšno nadgradnjo lahko opravite in koliko boste plačali za takšno nadgradnjo. Pri tem si je potrebno vzeti nekaj časa, saj želimo, da nam računalnik služi čim dlje. Pri nepremišljeni nadgradnji pa lahko hitro naredite napako, kar vas vodi še v nove nadgradnje. Tako se lahko hitro vprašate v smiselnosti nadgradenj v primerjavi z nakupom novega računalnika. Še posebno če niste vešči takšnega dela.
Na računalniku vam zmanjkuje prostora za shranjevanje različnih dokumentov. Stari diski so v večini primerov ozko grlo vašega sistema in z nadgradnjo (menjavo) diska, boste pospešili tako zagonski čas računalnika, kot tudi čas zagona aplikacij. Nakup novejšega diska SSD je zagotovo najboljša nadgradnja za starejši, a še vedno solidno zmogljiv osebni računalnik. Razliko boste opazili predvsem takrat, ko boste zaganjali več aplikacij hkrati, kopirali datoteke ali shranjevali večje datoteke na SSD disk.
Nasvet: v kolikor niste vešči računalnikov in se še vedno ne znate odločit glede nakupa računalnika, potem za pomoč povprašajte na servisu. Pri nas vam bomo z veseljem pomagali.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: