Nazaj na Blog

Poslovni najem računalniške opreme

Ste kdaj razmišljali o prednostih, ki jih podjetje pridobi, če se namesto nakupa računalniške opreme odloči za poslovni najem le-te?

Napovedi analitičnih hiš kažejo, da bo gospodarska rast v prihodnje najbrž občutno nižja, saj se izvozni trgi, na katere so zelo vezani številni slovenski izvozniki, že nekoliko ohlajajo.
Ta ugotovitev denimo velja za Nemčijo, trg, s katerim slovenska podjetja najtesneje sodelujejo.

Nemški ekonomski inštitut Ifo navaja, da pričakovanja niso bila tako slaba že vse od leta 2012. Napovedujejo tudi upočasnitev svetovne trgovine, kar zbuja še dodatne skrbi. Pomembno je torej, da podjetja ukrepajo že danes. izteku garancije.

Kako ukrepati?

Najpomembnejše pa je, da pri upadu naročil ukrepate takoj. Struktura stroškov je v taki situaciji najbolj pomembna. Zato si pripravite scenarij (-20 ostotni padec naročil). V tem scenariju fiksne stroške skušajte nadomestiti z variabilnimi. Priporočljivo je izvesti finančne ukrepe na različnih področjih:

– Na kadrovskem – se na primer povežite s kadrovskimi agencijami,
– Pri strojni opremi namesto lastništva preidite na lizing,
– Pri voznem parku prav tako.

Odplačila finančnih obveznosti

V podjetju pripravite ustrezno strukturo pasive, torej odplačila finančnih obveznosti, ki jo prilagodite predvidenemu denarnemu toku. Za prilagajanje predvidenemu denarnemu toku je najprimernejši finančni instrument operativni lizing.

Pri operativnem lizingu, razen mesečnih stroškov najema (mesečne anuitete), ni nobenih drugih stroškov. Slednje kapitalsko strukturo v bilanci ne slabi, temveč jo ohranja. Vhodni davek na dodano vrednost (DDV) se ne financira vnaprej, temveč se obračunava na mesečni ravni.

Pri operativnem lizingu tako ni knjiženja v sredstvih kot tudi ne strani obveznosti. Amortizacija se knjiži pri lizingodajalcu. Z operativnim lizingom podjetje ohranja razmeroma visoko likvidnost.

Prav tako se pri najemu IT opreme ne boste rabili obremenjevati, kaj storiti z zastarelo računalniško opremo. Poleg tega pa vam je vedno na voljo tudi tehnična in vzdrževalna podpora..

S poslovnim najemom IT opreme lahko pripomorete pri oblikovanju krožnega gospodarstva in tako prispevate k zmanševanju elektronskih odpadkov, toksinov in povpraševanju po naravnih virih.

Zdaj, ko imate vse te informacije, je čas za korak naprej. Preverite kaj pomeni izraz obnovljeni računalniki ali pa preverite našo raznovrstno ponudbo računalniške opreme. Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: