Nazaj na Blog
polita voda na tipkovnici prenosnika

Kako ukrepati, če tipkovnico polijemo s tekočino?

Elektrika in voda ne gresta skupaj, to vsi vemo.

Tekočina je prevodnik, zato dotik vode z električnem vezjm povzroči kratek stik oz. uničenje tega vezja. Za prenosni računalnik to ponavadi pomeni smrt matične plošče ali monitora, to pa je cenovno skorajda enako kot nakup novega prenosnika.

Čeprav se tega vsi zavedamo, še vedno odlagamo kozarce in skodelice v bližini prenosnika. En napačen gib in voda se razlije po tipkovnici. Brez panike – če boste sledili našim navodilom, lahko rešite prenosnik ali pa vsaj podatke.

Prvo pravilo, ki ga morate upoštevati je, da spodaj naveden postopek izvedete čim hitreje. Hitrejši boste, manj bo možnosti za resnejše okvare komponent.

Prenosni računalnik takoj izklopite

Pritisnite na gumb za vklop računalnika in ga držite nekaj sekund, da se računalnik izklopi. Nikar ne iščite izhodnih ukazov na ekranu! Prej ko izklopite računalnik in prekinete dovajanje elektrike, večja je možnost, da računalnik ne bo utrpel večjih okvar komponent.

Računalnik razprite do konca in ga obrnite navzdol. S tem boste mogoče preprečili ali omejili, da tekočina doseže pomembne dele računalnika pod tipkovnico.

V kolikor je prenosnik priklopljen na elektriko, izvlecite kabel za polnjenje baterije iz električne vtičnice. Nikar ne pozabite odstraniti baterije, tako boste računalnik zavarovali pred morebitnim električnim šokom.

Prenosni računalnik takoj izklopite.

Z izvijačem odstranite spodnji del računalnika. Pazljivo izvlecite pomnilnik RAM in disk. Razstavljen računalnik odložite na brisačo in ga tako pustite vsaj 24 ur. Tudi v primeru, da prenosni računalnik dobro posušite, še vedno obstaja nevarnost, da je med posameznimi deli računalnika in kontakti ostala vlaga.

Da preprečite možnost kratkega stika, nikar ponovno ne prižigajte naprave, temveč jo pred tem odnesite k serviserju. Ta bo nato odločil, kako naprej: je potrebno samo sušenje, morda dodatno čiščenje ali celo popravilo.

Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: