Nazaj na Blog
women foto Mateus Campos Felipe on Unsplash

Kaj imata lepota in pamet z računalnikom?

Pri ženskah veliko, saj praviloma kupujemo računalnike po izgledu. In velikokrat naše navdušenje opremimo z vzdihom: »Joj, je lep!«. Moški, večnima mlajša generacija, najprej sprašujejo po “pameti” računalnika (beri zmogljivosti), starejša generacija pa odkrito prizna, da se na te zadeve ne spozna in da se jim popolnoma nič ne svita, na kaj morajo ob nakupu računalnika paziti.

Razmišljate o novem računalniku?

Spadate pa v skupino ljudi, ki jih računalniki kaj pretirano ne zanimajo in jih obravnavate kot pridobitev in nadlogo modernega časa. Radi bi nabavili računalnik, ki bo dovolj zmogljiv, da se vam internetne strani ne bodo nalagale celo večnost. Računalnik pa ne bo že čez eno leto spuščal glasove, kot da morate zasilno pristali.

Opravili ste že prvi sprehod po pravi ali virtualni trgovini. HP, DELL, Toshiba, Lenovo, Asus, …. toliko znamk in toliko različnih računalnikov. Toliko informacij (i3, i5, i7, RAM, HDD, SSD, …), ki vam verjetno ne povedo veliko.

Ob pregledovanju računalniške ponudbe, ste verjetno zasledili nekaj podobnega kot je ta oznaka:
HP EliteBook Folio 9470m / Core i5 – 3427U / 1,8 GHz / 4 GB RAM / 320 GB HDD

Kar verjetno veste je HP oznaka proizvajalca. Le-teh je mnogo in če vprašate 10 različnih ljudi, katera jim je ljubša, sem prepričana, da bi težko našli zmagovalca.

Za oznako proizvajalca sledi oznaka linije računalnika (v našem navedenem primeru EliteBook), ki nam pove ali računalnik spada v poslovno linijo ali med linijo računalnikov široke potrošnje.

Ob uvedbi nove linije računalnikov proizvajalci nudijo široko paleto izbire med računalniki z nižjo specifikacijo, pa vse do top profesionalnih modelov z vrhunsko konfiguracijo. Poslovna linija je bistveno kakovostnejša in ima dvakrat daljšo življenjsko dobo kot računalniki široke potrošnje. Zato pa je tudi cena poslovnega računalnika občutna višja od računalnikov široke potrošnje.

Za oznako linije je zapisano ime računalnika. V našem primeru je to Folio 9470m. Domišljija proizvajalcev ne pozna meja, zato so tudi imena računalnikov zelo različna. In sedaj prihajamo na tisti del, ob katerem marsikdo reče: »Oprostite, ampak RES ne vem o čem mi sedaj govorite!«.

Kaj pomeni oznaka Dual Core, i3, i5, i7?

V bistvu so to oznake procesorjev v računalniku. Kaj pa je procesor? Procesor lahko primerjamo s človeškimi možgani, saj je računalnik brez procesorja popolnoma neuporaben, kot tudi človek brez možganov.

In kako vemo kakšen procesor ima računalnik?

Informacija o vgrajenem procesorju je navedena na nalepki, ki je praviloma nalepljena na vidnem mestu. No, v kolikor kupujete računalnik, predlagam, da računalnika z Dual Core procesorjem ne kupite. Saj spada med starostnike procesorjev. V kolikor doma uporabljate računalnik s takšnim procesorjem, pa nobene panike. S pravilnim ravnanjem in vzdrževanjem vam lahko služi še kar nekaj časa.

Ostanejo nam še procesor i3, i5 in i7. Višja kot je številka za črko i, novejši je procesor. Novejši je, dražji je računalnik. Enostavna matematika, mar ne.

Seveda lahko iz številk, ki sledijo oznaki procesorja razberete še dodatne informacije. V našem primeru je oznaka procesorja i5, sledijo pa jim številke 3427U. Prva številka (tisočica) označuje generacijo procesorja ali drugače povedano: »Višja številka pomeni novejši procesor, ki bo imel manjšo porabo energije in bo zmogljivejši zaradi novejše tehnologije…«. Za multimedijske vsebine, obdelavo večjih količin podatkov in igranje iger je primernejši visokozmogljiv procesor, medtem ko so običajno zmogljivi procesorji primerni za urejanje dokumentov, brskanje po spletu, ustvarjanje zbirke fotografij ali glasbe …

V kolikor mi še vedno sledite, predlagam, da se premaknemo na naslednje tri številke, ki sledijo tisočici. Proizvajalci računalniške opreme ne naredijo eno serijo enakega računalnika, temveč jih izdajo več. In te tri številke nam povedo v katero serijo računalnik spada.

RAM ali računalniški pomnilnik

Glavni značilnosti RAM-a sta kapaciteta, ki jo merimo v bajtih in takt, merljiv v MHz (tj. čas dostopa do podatkov). Večja kapaciteta RAM-a omogoča obdelavo večje količine podatkov, hitrejši takt pa omogoča hitrejšo obdelavo teh podatkov. Pomnilnik je eden najpomembnejših delov računalnika, njegova naloga pa je shranjevanje podatkov. Z velikostjo pomnilnika je povezana tudi hitrost delovanja računalnika. Za osnovno rabo računalnika je dovolj že 4 GB pomnilnika, medtem ko je za bolj zahtevne operacije priporočljiva velikost pomnilnika 8 GB in več.

HDD ali SSD disk?

Obe navedeni kratici pomenita trdi dik, ki je vgrajen v računalnik in je namenjen shranjevanju podatkov. Danes se večinoma uporablja SSD disk. Prednosti SSD trdih diskov je hitrost in neslišno delovanje in manjša poraba energije.

Zdaj, ko imate vse te informacije, je čas za korak naprej. Preverite kaj pomeni izraz obnovljeni računalniki ali pa preverite našo raznovrstno ponudbo računalniške opreme. Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#kroznogospodarstvo #varovanjeokolja #ugodniracunalniki #obovljeniracunalniki #tipintap

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: