Nazaj na Blog
Pet najpogostejših napak računalnika tipintap

Pet najpogostejših težav z računalnikom in kako ugotoviti, ali so povezane s strojno ali programsko opremo

Predstavljajte si to: vaš računalnik se čudno obnaša. Odnesete ga na servis in opravijo vse vrste diagnostike, da bi vam povedali, da vse deluje odlično. V bistvu ste morali plačati za diagnostiko samo zato, da so vam povedali, da imate težavo s programsko opremo.

Nepravilno delovanje računalnika je lahko zelo moteče, pri različnih težavah pa je težko razlikovati med težavami s programsko in strojno opremo. Številne težave s strojno in programsko opremo lahko povzročijo tudi podobne simptome. Spodaj je navedenih nekaj pogostih težav in preprosti načini, kako ugotoviti, ali gre za težave s strojno ali programsko opremo.

1. Neuspešen zagon

Če se računalnik noče zagnati, je to povezano s strojno opremo. Lahko gre za preprosto zrahljano povezavo v računalniku ali za kaj zapletenega, kot je problematična strojna oprema. Če pa se računalnik zažene in se pri popolnem zagonu ne uspe zagnati, gre lahko za težavo s strojno ali programsko opremo. V takih primerih je priporočljivo izvesti ponovno namestitev operacijskega sistema.

Če to ne odpravi težave, potem mora biti težava v strojni opremi. Zaradi problematičnega procesorja se računalnik morda sploh ne bo zagnal.

Če se procesor pregreva, lahko to pri obremenitvi povzroči modri monitor.

Tudi okvarjen napajalnik je težko prepoznati. Kadar se komponentam pošilja preveč energije, lahko to povzroči poškodbe, ki sčasoma privedejo do okvare. Če napajalnik popolnoma odpove, se računalnik ne bo vklopil in ob pritisku na gumb za vklop se ne bo zgodilo nič.

2. Težava z modrim monitorjem

Težava z modrim monitorjem je običajno pokazatelj, da je v strojni opremi ali slabo programiranih gonilnikih neka napaka. Ko naletite na težavo z modrim monitorjem, preverite nedavno nameščeno strojno opremo ali nameščene gonilnike. Če z gonilniki ni težav, lahko domnevate, da je težava v strojni opremi, kot so matična plošča, grafična kartica ali pomnilnik RAM.

3. Poškodovane datoteke

Če se datoteke na trdem disku začnejo kvariti, je težava v samem trdem disku. Dolge zamude pri dostopu do datotek ali nezmožnost odpiranja datotek so lahko tudi posledica nekaterih virusov ali zlonamerne programske opreme. Izvedite popolno pregledovanje in če virusov ni, je kriv trdi disk.

4. Naključni sesutja računalnika

Če je problematičen pomnilnik RAM, lahko pride do sesutja računalnika, modrih monitorov ali poškodb datotek. Podatki so v RAM zapisani za kratkoročno shranjevanje in okvarjen RAM bo privedel do tega, da bo vanj shranjena napačna vrednost.

5. Pregrevanje

Ventilatorji so bistveni za preprečevanje pregrevanja procesorja in če ventilator v računalniku odpove, lahko to privede do pregrevanja in povzroči težave s procesorjem ali grafično kartico. To bo sčasoma privedlo do sesutja računalnika in do tega, da se računalnik ne bo zagnal.

Reševanje težav s programsko opremo ni tako težko kot s strojno opremo, vendar z zanesljivimi računalniškimi storitvami odpravljanje tako okvarjene programske kot strojne opreme ne bo predstavljalo večjih težav.

Zdaj, ko imate vse te informacije, je čas za korak naprej. V kolikor imate težave z računalnikom se lahko obrnete na naše servisne strokovnjake. Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: