Nazaj na Blog
nastavitev varnega gesla tipintap blog

Kako ustvariti močno geslo, ki si ga lahko zapomnite

Z gesli se vsak dan prijavljamo v vse od storitve Gmail do Facebooka. To ustvarja veliko potrebo po varnem ravnanju z gesli, saj vsebujejo veliko naših osebnih podatkov. Na žalost pa mnogi tega preprosto ne počnejo. V tem prispevku bomo pregledali načine kako ustvariti močna gesla in zakaj so dobra gesla pomembna. Pokazali bomo tudi, da ni nujno, da si je dobro geslo nemogoče zapomniti.

Zakaj potrebujem močno geslo?

Verjetno ima marsikdo od nas eno samo geslo, ki ga uporablja za preveč različnih računov. Morda celo uporabljate isto geslo za službo in zasebno uporabo. Toda kaj je narobe s tem? Če vsebuje številke, črke in znake, ali ni to že močno geslo?

Zelo lahko je. Toda če ga uporabljamo večkrat, postanemo bolj ranljivi za kibernetski kriminal. Kibernetski kriminalci vedo, da veliko ljudi gesla uporablja večkrat, zato bodo, če jim uspe vdreti v eno samo zbirko podatkov – na primer v vaš lokalni filmski klub – s tem geslom poskusili srečo tudi drugje. Če se zgodi, da isto geslo uporabljate v službi in v zasebne namene, potem so zaradi slabe informacijske varnosti filmskega kluba ogroženi vaši službeni in osebni podatki. Ponovna uporaba gesel povečuje tudi tveganje, če ste na primer žrtev ribarjenja. V tem primeru ima kibernetski kriminalec tako vaš elektronski naslov kot geslo.

Glede na ta scenarij se zdi očitno, da nihče ne bi smel ponovno uporabljati gesel, vendar se to še vedno dogaja! Zakaj? Ker je to lažje, kot da bi si morali zapomniti veliko, veliko gesel, kar se zdi nemogoče.

Kako izdelati močno geslo

Da bi vam olajšali delo, smo pripravili majhen vodnik po korakih za izdelavo močnih gesel, ki si jih je tudi enostavno zapomniti.

Dober nasvet za uporabo na več mestih je, da v geslo vstavite nekaj, kar se ujema s spletnim mestom, za katerega se uporablja. Če ga uporabljate na Facebooku, lahko na primer pred zadnji znak vstavite “FB”, za Gmail pa “GM”. Tako bi lahko bilo geslo videti nekako takole:

Facebook: V tem primeru bi bilo treba uporabiti geslo: Ins5je5ek1FB!
Gmail: Ins5je5ekGM!

Voila! In ustvarili ste močno geslo, ki si ga je mogoče zapomniti. Seveda tega gesla ne smete prevečkrat uporabiti.

S tem sistemom lahko z gesli ravnate bolj varno, hkrati pa si jih lahko še vedno zapomnite. Prav tako je zelo dobro, da si izmislite en stavek za prijave, povezane z delom, in drugega za zasebne prijave, saj je vedno dobra praksa, da so te prijave ločene.

Razmislite o uporabi aplikacije za gesla

Čeprav je zgornja tehnika dober način za ustvarjanje močnih gesel, ki si jih lahko zapomnite, si je še vedno težko zapomniti 20 različnih gesel za 20 različnih sistemov. Na srečo so lahko upravitelji gesel vaš prijatelj. Upravljavci gesel vam lahko pomagajo pri shranjevanju in upravljanju gesel vašega podjetja.  Z upraviteljem gesel si morajo zaposleni zapomniti samo eno glavno geslo. Poleg tega lahko vaša ekipa za kibernetsko varnost spremlja moč gesel, ki se uporabljajo v celotni organizaciji.

Dobra gesla so le del močne kulture kibernetske varnosti

Znanje in prizadevnost vaše ekipe sta ključnega pomena za vašo kibernetsko varnost. TIP&TAP ponuja usposabljanje za ozaveščanje, ki zaposlene usposablja za kibernetsko varnost in dobro obdelavo podatkov. Z našim usposabljanjem za ozaveščanje boste dosegli višjo raven varnosti in si zagotovili dobre temelje za skladnost z uredbo GDPR.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#tipintapvarnost #kibernetskavarnost #varninaspletu

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: