Nazaj na Blog
odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows

Načini za odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows

Windows 10 in Windows 11 ponujata nekaj vgrajenih načinov za brisanje neželene programske opreme. Če imate v računalniku programe, ki jih ne želite več, jih lahko preprosto odstranite, da sprostite prostor na disku in razbremenite začetni meni. Windows 10 in Windows 11 vključujeta vgrajeno možnost odstranitve, ki je na voljo v meniju Start, monitoru Nastavitve in Nadzorni plošči.

Odstranitev iz začetnega menija (start)

V sistemu Windows 10 kliknite gumb Start in poiščite program, ki ga želite odstraniti, na seznamu Vse aplikacije na levi strani ali v razdelku s ploščicami na desni strani. Z desno tipko miške kliknite program. Če ga lahko odstranite na ta način, se bo v pojavnem meniju prikazala možnost Odstrani (Uninstall). Kliknite jo, potrdite, da želite program odstraniti in program bo odstranjen.

odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows preko gumba Start

V operacijskem sistemu Windows 11 kliknite gumb Start. Poiščite vse pripete aplikacije, ki jih želite odstraniti. Kliknite vnos Vse aplikacije v zgornjem desnem kotu menija, da si ogledate vse programe, nameščene v računalniku. Z desno tipko miške kliknite aplikacijo, ki jo želite odstraniti, in kliknite ukaz Odstrani (Uninstall).

odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows 11 preko gumba Start

Odstranitev v nastavitvah aplikacije

Za lažji pregled vseh programov v računalniku, lahko obiščete tudi Nastavitve (Settings)> Aplikacije (Apps)> Aplikacije in funkcije (Apps & Features). Na tem monitoru so prikazani univerzalni in standardni namizni programi sistema Windows, zato bi tu morali najti vse programe, nameščene v računalniku. Pomaknite se po seznamu navzdol in poiščite program, ki ga želite odstraniti, ga neposredno kliknite v operacijskem sistemu Windows 10 ali kliknite ikono s tremi pikami v operacijskem sistemu Windows 11 ter izberite možnost Odstrani (Uninstall).

odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows 11 preko Nastavitev

Odstranitev prek nadzorne plošče

Če raje uporabljate Nadzorno ploščo (Control Panel), je ta možnost še vedno na voljo v operacijskih sistemih Windows 10 in Windows 11. Kliknite iskalno polje v opravilni vrstici, vnesite Nadzorna plošča (Control Panel) in med ponujenimi rezultati izberite Nadzorna plošča. Preklopite na prikaz ikon in kliknite Programi in funkcije (Program and Features).

Upoštevajte, da v tem pogledu niso prikazane vse aplikacije Windows, temveč le standardne namizne aplikacije. Izberite program, ki ga želite odstraniti, nato ga kliknite z desno tipko miške in izberite Odstrani (Uninstall) ali izberite Odstrani (Uninstall) na vrhu seznama.

odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows 11 preko nadzorne plošče

Program za odstranjevanje aplikacij

Aplikacije pogosto razširijo svoje mape in datoteke po celotnem sistemu in lahko celo napolnijo register z nastavitvami, ki jih je težko izslediti. Funkcije za odstranjevanje, vgrajene v sistem Windows, ne odstranijo nujno vseh teh preostalih elementov, zato je za popolno odstranitev aplikacije potreben program za odstranjevanje tretje osebe.

Izziv pri popolnem odstranjevanju namizne aplikacije Windows je v iskanju pravega ravnovesja. Številne datoteke in nastavitve registra Windows si deli več kot en program. Zato mora program za odstranjevanje odstraniti vse ostanke programa, ki ga odstranjujete, ne da bi pri tem motil drug program, ki se morda še vedno zanaša na te elemente.

Zato imajo številni najboljši programi za odstranjevanje posebne varnostne kopije in varovala. Če gre po odstranitvi programa kaj narobe, ga je mogoče obnoviti in tako odpraviti morebitne težave, ki se pojavijo. V nadaljevanju je predstavljen REVO program za odstranjevanje aplikacij.

Revo Uninstaller

S programom Revo Uninstaller lahko čisto in v celoti odstranite namizne aplikacije, aplikacije Windows in celo razširitve brskalnika. Brezplačna različica ponuja osnovne funkcije in je dober začetek. Za 24,95 USD pa lahko z izdajo Pro odstranite razširitve brskalnika in izbrišete ostanke že odstranjenih programov. Prenosna različica Pro za 29,95 USD lahko deluje na več računalnikih in s pogona USB.

Vmesnik za program Revo Installer prikazuje vse programe v sistemu, tako da lahko zlahka najdete tiste, ki jih želite odstraniti. Program lahko celo pomaga pri nameščanju aplikacij, kar mu omogoča, da spremlja celoten postopek nameščanja in v prihodnosti bolj popolno odstrani aplikacijo.

Če želite preizkusiti delovanje programa Revo, dvakrat kliknite program, ki ga želite odstraniti, ali pa ga kliknite z desno tipko miške in izberite možnost Odstrani. Revo najprej ustvari obnovitveno točko, na katero se lahko vrnete, če bi se izkazalo, da je preveč agresiven pri odstranjevanju povezanih datotek in vnosov registra. Nato Revo za odstranitev programa pokliče njegovo lastno rutino za odstranjevanje.

Revo nato pregleda register in poišče preostale nastavitve za odstranitev ter vas vpraša, ali jih želite odstraniti. Pri tem lahko izbirate med tremi načini – varnim, zmernim ali naprednim – glede na to, kako agresiven naj bo program.

odstranjevanje programov v operacijskem sistemu Windows 11 s pomočjo programa REVO

Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte. V kolikor potrebujete servis za vaš računalnik, lahko preverite tudi naše storitve.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#tipintap #servis #tipintap_nasveti

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: