Ali sta glavobol in monitor povezana?

Nazaj na Blog
Gledanje v monitor in modra svetloba

Ali sta glavobol in monitor povezana?

Jutra preživite tako, da na telefonu prebiraš najnovejše novice. Med delom ves dan sedite za računalnikom, nato pa se vrnete k telefonu, da pregledate družabna omrežja. Dan pa zaključite tako, da si ogledate epizodo ali dve svoje najljubše oddaje.

Toliko časa porabimo za gledanje v različne monitore, da se postavlja vprašanje: Morda je preveč časa, preživetega pred monitorjem, vir vaših glavobolov?

Ali lahko glavobol nastane zaradi gledanja v monitore?

Očesni napor se pojavi, ko so vaše oči utrujene, ko jih dalj časa intenzivno uporabljate, na primer pri gledanju v računalniške monitore in monitore naprav. Dejansko sta potrebni le približno dve uri gledanja v monitor, da pride do utrujenosti oči.

Ko gledate v monitor, prihaja do bleščanja, manj utripate in vedno se vam zdi, da je monitor preveč ali premalo svetel. In res, kako blizu morate biti monitoru?

Naše digitalne naprave oddajajo veliko modre svetlobe, ki vpliva na zdravje oči in spanje, zato je dobro zmanjšati količino modre svetlobe z možnostmi, kot so filtri modre svetlobe za monitore prenosnikov. Modra svetloba lahko obremenjuje oči, moti spanec in celo povzroča raka.

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba je ena od barv, ki sestavljajo belo svetlobo ali vidno svetlobo. Ste kdaj opazili, da so vaše oči utrujene, ko predolgo sedite pred računalnikom? Seveda, saj ste vi tisti, ki se morate spopadati z glavoboli, zelo suhimi očmi in občasno zamegljenim vidom.

Čeprav sta utrujenost oči in težave s spanjem najpogosteje prijavljeni težavi, je izpostavljenost modri svetlobi povezana z različnimi drugimi težavami, povezanimi z glavoboli. Zato smo v nadaljevanju poskušali opisati vse, kar morate vedeti o modri svetlobi in glavobolih.

Modra svetloba lahko obremenjuje oči, moti spanec in celo povzroča druge bolezni.

Zaradi vseh teh učinkov modre svetlobe so vaše oči težko kos gledanju v monitor. Čeprav obremenitev oči ni resna, je neprijetna in lahko povzroči nadležne simptome, vključno z glavoboli, ki jih morda doživljate.

Ali lahko modra svetloba povzroči glavobol?

Digitalna obremenitev oči (DES) je skupina simptomov, ki jih povzroča dolgotrajna uporaba digitalnih naprav. Med simptomi so:

– glavobol,
– boleče ali utrujene oči,
– bolečine v ramenih,
– zamegljen vid,
– bolečine v vratu,
– občutljivost na svetlobo,
– suhe oči.

Čeprav je obremenitev oči nadležna, običajno ni resna. Vendar pa lahko povzroči glavobol in poslabša vašo sposobnost koncentracije. Poleg tega lahko prekomerno gledanje monitora negativno vpliva na kakovost spanja in razpoloženje.

To pomeni, da je pomembno, da si spočijete oči in sprejmete preventivne ukrepe, da se izognete napetosti oči, če se vam zdi, da gledate v monitore več kot običajno.

Nasveti, kako se izogniti glavobolu zaradi računalniških monitorov

Uporabljajte zaščitne monitore za filtriranje modre svetlob

S pravilno postavitvijo tipkovnice, monitorja in miške ohranite nevtralno hrbtenico. Preverite, ali je sredina monitorja štiri do pet centimetrov pod ravnjo vaših oči in približno 20 centimetrov stran od vašega obraza. Miška in tipkovnica morata biti na višini, ki omogoča, da se ramena sprostijo, in se izogibajte naslanjanju rok na tipkovnico ali miško.

Ohranite pravilno držo

Na svojih digitalnih napravah uporabljajte zaščitne monitore za filtriranje modre svetlobe; to je ena najboljših in najučinkovitejših metod za filtriranje modre svetlobe. Z njimi lahko blokirate od 90 do 100 odstotkov vse modre svetlobe, ki jo oddaja monitor. Poleg tega so pogosto izdelani s premazom proti bleščanju, ki je namenjen odpravljanju popačenja besedila in slik, ki povzroča utrujenost oči.

Uporabljate očala, ki filtrirajo modro svetlobo

Očala, ki blokirajo modro svetlobo, so zasnovana na enak način kot filtri za monitore, da zaščitijo vaše oči. Vključujejo premaz proti bleščanju in zaščitne odtenke. Priporočljivo je, da jih uporabite 3-4 ure pred spanjem, da ohranite visoko raven melatonina.

Kot ste morda opazili, obstajajo številne metode za zmanjšanje glavobolov, ki jih povzroča izpostavljenost modri svetlobi. Preprosto morate najti tisto, ki vam najbolj ustreza in je za vas najbolj učinkovita. Pri TIP&TAP vam lahko pomagamo pri izbiri primernega prenosnika, telefona ali monitora. Raziščite našo spletno stran in v kolikor imate dodatna vprašanja nas lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#tipintap #nasveti #obnovljeniracunalniki

Delite to objavo

Nazaj na Blog
You've just added this product to the cart: