Nazaj na Blog

Osem nasvetov za večjo varnost na internetu

Naša življenja se že leta vse bolj prepletajo s tehnologijo, vendar je pandemija to še dodatno pospešila. Videokonference in družabni mediji so nam omogočili, da smo ostali povezani, vendar smo zaradi tega tudi bolj ranljivi za kibernetske kriminalce. V tem članku vam bomo podali osem nasvetov za večjo varnost na internetu, s katerimi boste lažje upravljali svoj digitalni odtis.

Preprosti načini za zagotavljanje varnosti na spletu

Delo na daljavo in povečanje števila tehnoloških platform med COVID-19 sta povečala število primerov varnostnih vprašanj na vseh področjih. Res je, da ne morete storiti veliko, če pride do vdora. Vendar se lahko s temi zdravorazumskimi smernicami zaščitite pred krajo identitete, zlonamerno programsko opremo in drugimi grožnjami kibernetske varnosti.

Preberite pogoje o zasebnosti družabnega omrežja
Vaši osebni podatki so dragoceni. Podatkov o svojem bančnem računu ne bi izdali kar tako, zakaj bi se torej odpovedali pravicam do zasebnosti na spletnih mestih družabnih omrežij? Bodite pozorni na to, katere podatke se strinjate deliti, ko se prijavite v račun družabnega omrežja.

Preden kliknete gumb “Sprejmi”, si vzemite nekaj časa in preberite pravne informacije iz pravilnika o zasebnosti in pogojev uporabe storitev. Morda boste ugotovili, da so nekateri pogoji v najboljšem interesu platforme, vendar morda niso najboljši za vašo zasebnost.

Nekateri pogoji lahko presegajo vašo osebno mejo udobja. Nekatera brezplačna spletna mesta lahko na primer zbirajo in prodajajo podatke, povezane s tem, kaj si ogledujete, tretjim osebam za namene trženja. Prepričajte se, da so vaše izbire dovoljenj primerne za vas.

Bodite pozorni pri registraciji v spletne strani

Pri registraciji novih računov v uporabniška imena in e-poštne naslove ne vpisujte osebnih podatkov. Poleg tega boste ob registraciji v nova družbena omrežja ali e-poštne račune pogosto pozvani, da se povežete z uporabniki, ki jih že imate v svojih stikih. Namesto tega se raje držite ročnega dodajanja prijateljev.

Posodabljajte protivirusni program

Verjetno veste, kako pomembno je imeti v računalniku protivirusno programsko opremo. Če si vzamete dodaten čas za posodobitev na najnovejšo različico, lahko računalnik zaščitite pred novo zlonamerno programsko opremo, vohunsko programsko opremo in drugimi virusi.

Android in Apple redno ponujata posodobitve operacijskih sistemov, ki zagotavljajo varnost vaših mobilnih naprav.

Uporabljajte edinstvena in močna gesla

Eden od najlažjih načinov, kako lahko heker vdre v vaše račune, je, da uporabniško ime in geslo večkrat preizkusi na več spletnih mestih. Če pride do vdora v spletno mesto, ki shranjuje podatke o kreditnih karticah ali bančnih računih, se lahko stvari hitro zapletejo. Na srečo se lahko s pomočjo upraviteljev gesel tej varnostni grožnji zlahka izognete. Ustvarite močna gesla, ki so edinstvena za vsako spletno mesto, ki ga uporabljate, in dovolite upravljalniku, da poskrbi za njihovo pomnjenje. Kako ustvariti močno geslo, ki lahko preberete v tem prispevku.

Uporabljajte VPN

Vsakič, ko se prijavite v javno omrežje Wi-Fi v lokalni kavarni, ogrožate svoje podatke. Odvisno od varnosti omrežja Wi-Fi se lahko v vaše spletne dejavnosti kdo vtihotapi. Na srečo to težavo odpravlja navidezno zasebno omrežje (VPN). Bonus: omrežja VPN tudi skrijejo vaš naslov IP in tako prikrijejo vašo lokacijo pred oglaševalci in celo pred vašim lastnim ponudnikom internetnih storitev.

Očistite predpomnilnik

Ali se zavedate, koliko informacij o vas ve vaš spletni brskalnik? Piškotki in zgodovina brskanja lahko vsebujejo osebne podatke. Postopki se nekoliko razlikujejo glede na to, ali uporabljate Firefox, Chrome ali drug brskalnik, pa tudi glede na to, ali uporabljate mobilno napravo ali ne. Naj to postane redna navada!

Prepoznajte varna spletna mesta

Nakupi na nezanesljivih spletnih mestih so zlata jama za hekerje. Svoje podatke o kreditni kartici, bančnem računu, naslovu in telefonski številki zaščitite tako, da nakupujete samo na varnih spletnih mestih. Poiščite spletne strani, ki šifrirajo in ščitijo podatke, tako da ste pozorni na naslov spletnega mesta. Pred domeno mora obvezno biti oznaka HTTPS: in ne HTTP. Da boste prepričani o varnosti spletnega mesta je dovolj, da pogledate če je pred domeno ključavnica.

ključavnica pred domeno - varnost spletne strani

Preverite predno kliknete na povezave

Bodite previdni in bodite pozorni na vabo s povezavami v e-poštnih sporočilih in na spletu. Lažne povezave vas pogosto spodbudijo k prenosu nevarnih datotek, ki lahko okužijo vaš računalnik z zlonamerno programsko opremo. Prepričanje, da se to vam ne more zgoditi je napačno. Pred kratkim so različne osebe, ki se med seboj ne poznajo, na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo Pošte Slovenije v katerem so izvedeli, da morajo preko povezave poravnati 2 EUR za paket, ki jih čaka na pošti. Zato spoznajte opozorilne znake prevar in ne klikajte na slepo, da se izognete vdoru!

Svoje kreditne kartice ne bi dali neznancu, zato svoje osebne podatke enako zaščitite tudi na spletu! S temi preprostimi varnostnimi ukrepi lahko preprečite, da bi vaš računalnik, iPhone ali druga naprava ogrožala vaše podatke

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#varnostnaspletu #tipintap

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: