Nazaj na Blog
prekrivanje spletne kamere

Ali naj prekrijem kamero na računalniku?

Če ste kdaj videli sodelavce, ki so se udeležili sestanka z lepilnim trakom, nalepkami ali samolepilnimi lističi preko kamer na svojih prenosnikih? Verjetno ste se vprašali zakaj imajo zakrite kamere. To je odvisno od tega, koga vprašate.

Nekdanji direktor FBI James Comey je na konferenci leta 2016 menil, da je prekrivanje spletne kamere računalnika s trakom preprost varnostni ukrep, ki bi ga moral sprejeti vsak. Tudi Mark Zukerberg, Facebook, je na svojem osebnem Facebook profilu objavil fotografijo na kateri je bilo razvidno, da se poslužuje metode zakrivanja kamere na svojem prenosniku.

V nadaljevanju vam bomo predstavili razloge za prekrivanje kamere prenosnega računalnika in ali je to učinkovito pri zagotavljanju vaše varnosti ali ne.

Spletne kamere in varnost

Ker se skrb za kibernetski kriminal iz leta v leto povečuje (zlasti s COVID-19), je vse bolj očitno, da je vdor v spletno kamero računalnika za številne hekerje prava mala malica. Z dostopom do vaše spletne kamere lahko kibernetski kriminalec posname vaše fotografije ali videoposnetke. Tovrstno gradivo lahko uporabi v različne namene, ki pa nikoli nimajo dobrega namena. Čeprav se vam zdi, da je majhna verjetnost, da bi postali žrtev katerega od teh napadov, se številni uporabniki prenosnih računalnikov strinjajo, da se raje odločijo za samozaščito svoje zasebnosti.

Nekdanji direktor FBI James Comey je na konferenci leta 2016 menil, da je prekrivanje spletne kamere računalnika s trakom preprost varnostni ukrep, ki bi ga moral sprejeti vsak.

Comey tudi sam uporablja metodo lepljenja s trakom na domačih računalnikih kot previdnostni ukrep pred hekerji. Čeprav so se mnogi Comeyju posmehovali, ker je to priznal, je branil svoje stališče in izjavil, da skrbi za svojo osebno varnost in spodbuja tudi druge, naj prevzamejo odgovornost za svojo varnost in zaščito.

Ali pokrivanje spletne kamere poveča našo varnost

Številni varnostni strokovnjaki priporočajo pokrivanje kamere kot prvi korak za izboljšanje vaše kibernetske varnosti. Najenostavnejši način je, da na kamero namestite samolepilni listek ali lepilni trak, zato se ga mnogi tudi poslužujejo. Če v zasebnem ali poklicnem življenju pogosto uporabljate Skype ali Zoom, lahko pri Amazonu celo naročite pokrov za spletno kamero, ki se za lažjo uporabo in daljšo življenjsko dobo zlahka pomakne levo in desno čez kamero. Vendar so pokrovi za spletne kamere le vrh ledene gore. Dostop do kamere prenosnika je le ena od stvari, ki jih lahko stori heker spletne kamere, če pridobi oddaljen dostop do vašega računalnika. Pomembnejše vprašanje je, kaj vse še bodo našli in ukradli v vaši napravi. Pomislite na osebne podatke, datoteke, finančne podatke, gesla in drugo.

Eden najpogostejših načinov za te napade je prek e-pošte, ko uporabnik klikne na neznano povezavo. Ko je povezava odprta, se v uporabnikovo napravo namesti in skrije program, ki kibernetskemu kriminalcu omogoča, da na daljavo nadzoruje spletno kamero prenosnika in druge aplikacije, odvisno od zlonamerne programske opreme.

Če se želite zaščititi pred kibernetskimi grožnjami, se morate naučiti, kako prepoznati lažno e-poštno sporočilo ter nevarne povezave in priponke. Zelo pomembno je tudi, da imate temeljit načrt kibernetske varnosti, ki vključuje posodabljanje programov, namestitev protivirusne programske opreme in povezovanje samo z varnimi omrežji Wi-Fi. Lahko pa nas kontaktirate in vam bomo z veseljem svetovali.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: