Nevarnost lažne spletne strani, ki posnema pravo spletno stran

Nazaj na Blog
Nevarnost lažne spletne strani, ki posnema pravo spletno stran

Nevarnost lažne spletne strani, ki posnema pravo spletno stran

Vsi vemo, da obstajajo lažne spletne strani. Prevaranti in goljufi želijo ukrasti naše podatke in denar. Ustvarjanje lažnih spletnih mest, s katerimi nas prepričajo, da jim posredujemo svoje podatke, je le ena od njihovih strategij. Če se zavedamo, da obstajajo lažne spletne strani, smo nanje pozorni. Preden vnesemo svoje podatke, lahko poiščemo znake, da je spletno mesto lažno.

Kako vas lažna spletna stran ogoljufa

Konkretne metode, ki jih lažna spletna mesta uporabljajo za goljufanje, so odvisne od tega, katero spletno mesto posnemajo. Če posnema spletno mesto za prenos programske opreme, bo vsebovalo povezavo za prenos. Povezava prenese datoteko, ki je poimenovana tako kot datoteka, ki jo pričakujete.

Če na primer poskušate prenesti program Adobe Acrobat, se lahko datoteka imenuje acrobat.exe. V resnici pa gre za zlonamerno programsko opremo. Zlonamerno programsko opremo lahko kriminalci uporabijo za krajo informacij iz vašega računalnika ali pa zaklenejo vaše datoteke in zahtevajo denar za njihovo vrnitev. Posnemajo lahko tudi ponudnike e-pošte in podobna spletna mesta ter tako pridobijo dostop do vaših zasebnih podatkov.

Kako vas kriminalci prepričajo, da obiščete lažno spletno stran

Da se ta prevara lahko zgodi, se morate najprej znajti na lažnem spletnem mestu. Zato se kriminalci na vse pretege trudijo, da bi vas prevarali in namesto pravega spletnega mesta obiskali eno od svojih imitacij. To je nekaj najpogostejših načinov.

1. Oglasi priznanih blagovnih znamk v iskalnikih

Ta strategija je postala tako priljubljena, da je FBI decembra 2022 izdal opozorilo o njej. Pri tej strategiji kriminalci ustvarijo lažno spletno mesto, ki je videti podobna pravemu spletnemu mestu pravega podjetja in ima podobno domeno. Nato kupijo oglase na iskalnikih in se pretvarjajo, da so pravo podjetje.

Oglasi v iskalniku se prikažejo na vrhu rezultatov iskanja. Na videz se ne razlikujejo veliko od dejanskih rezultatov. Veliko ljudi preprosto klikne na prvi rezultat, ne da bi preverili, ali je pravi. Če niste pozorni nanj, lahko kliknete na oglas, ki vas pripelje na lažno spletno mesto. Če se ne zavedamo, da rezultat, na katerega smo kliknili, ni rezultat iskanja v Googlu, ampak je v resnici oglas, za katerega je nekdo plačal, lahko končamo na lažnem spletnem mestu, ki nas prepriča, da goljufom posredujemo svoje podatke.

Zato je pomembno, da tudi ko kliknete na povezavo, preverite domeno strani na kateri ste pristali. Spodaj je primer, kako bi lahko izgledalo, v kolikor bi goljufi naredili kopijo naše spletne strani.

Oglas podjetja TIP&TAP za obnovljene prenosnike

oglas tipintap obnovljeni prenosniki

Pravilna domena podjetja TIP&TAP

tipintap domena brskalnik

Nepravilna domena podjetja TIP&TAP

nepravilna tipintap domena brskalnik scam
2. Podobne domene

Podobne domene izkoriščajo podobnost nekaterih črk. Če je spletna stran vaše banke realbank.com, lahko goljuf registrira spletno stran reaibank.com. Velika črka “I” je videti skoraj enako kot mala črka “L”. Če goljuf v svoji novi podobni domeni napiše veliko črko “I”, je reaIbank.com videti skoraj enako kot legitimno spletno mesto.

Prevarant ustvari lažno spletno mesto, ki posnema pravo spletno mesto. Nato pošlje goljufivo e-poštno sporočilo s povezavo do svoje nove podobne domene in spletne strani. Ker sta podobna domena in imitacija spletnega mesta videti pravi, pogosto zavede ljudi, da vnesejo svoje prijavne podatke. Ko prevarant pridobi te podatke, ima dostop do teh računov.

Zaščita pred lažnimi spletnimi mesti

Za svojo zaščito lahko sprejmete nekaj previdnostnih ukrepov. Če želite biti prepričani, da ste na pristnem spletnem mestu in ne na spletnem mestu, ki želi ukrasti vaše podatke, sledite tem korakom.

#1 Neposredno vnesite naslove.

Namesto da klikate na povezave ali iščete v Googlu in nato kliknete prvi rezultat, naslov vnesite neposredno v brskalnik. Tako se ne boste ujeli na lažne oglase ali podobne domene.

#2 Preverite naslov, še preden vnesete kakršne koli podatke.

Preden kliknete povezavo, se pomaknite nad njo in v spodnjem kotu zaslona preverite dejansko domeno. Če ste vnesli spletno mesto, ga zelo natančno preverite. Poiščite tiskarske napake ali črke, ki so si podobne. Tudi če je videti, da ste prišli na pravo spletno mesto, je pomembno, da preverite.

#3 Izogibajte se klikanju povezav v e-poštnih sporočilih.

Lažna elektronska sporočila za lahko videti resnična. Med nekaterimi črkami pa je zelo težko prepoznati razliko. Če želite v e-poštnem sporočilu klikniti povezavo, bodite previdni. Verjetno je bolje, da spletno mesto obiščete sami, brez klikanja.

Sporočilo s strani Pošte Slovenije, v katerem vas obveščajo, da vas čaka paket. Vendar pa morate pred dostavo plačati 2,99 EUR.

Prav nizek znesek plačila, nas običajno zavede, da nismo pozorni komu plačujemo in katere podatke jim bomo posredovali.

Pošta Slovenije obvestilo o prevari

Pošta Slovenije obvestilo o prevari

#4 Ne nasedajte nagradam.

V kolikor radi sodelujete v nagradnih igrah preko družbenih omrežij, bodite pozorni. V kolikor prejmete sporočilo, da morate za sodelovanje v nagradni igri ali ste celo dobitnik nagrade, posredovati svoje osebne podatke, vam predlagamo, da tega ne naredite. Ne posredujte osebnih podatkov nepoznanim osebam, še manj pa podatkov vašega bančnega računa.

prijave na nagradne igre - zloraba

prijave na nagradne igre - zloraba

#5 Prijavite goljufijo policiji.

Če ste bili žrtev goljufije ali zlonamerne programske opreme iz lažnega spletnega mesta, ki se izdaja za blagovno znamko prek oglasov v iskalniku, o tem obvestite policijo.

Nauk tega prispevka je, da ne smemo 100 % zaupati internetu. Uporabljajte ZKP (zdravo kmečko pamet). Vse kar počnete na spletu ima neke posledice. Če pri tem razmišljate z glavo, vas bodo goljufi zelo težko prepričali, da bi jim zaupali.

Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#tipintap #tovarniškoobnovljeniračunalnikiDelite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: