10 nasvetov za obvladovanje programa Microsoft Word

Nazaj na Blog
10 nasvetov za učinkovito uporabo programa Microsoft Word

10 nasvetov za obvladovanje programa Microsoft Word

Ko gre za obdelavo besedil, je Microsoft Word zlati standard. Program uporablja več več kot milijarda uporabnikov vsak dan. To je skoraj eden od sedmih ljudi na celotnem planetu – impresivno število, ki ga v tehnološki industriji ni mogoče primerjati.

Čeprav tako veliko potrošnikov uporablja Microsoft Word, vsi ne vedo, kako maksimalno izkoristiti zmožnosti programa. Word je poln funkcij, ki lahko olajšajo ustvarjanje dokumentov, poročil in besedilnih datotek. Ko vaše vsakodnevno delo postane lažje, postanete bolj produktivni in učinkoviti, kar bi moral biti končni cilj vsakega programskega orodja.

Spodaj je 10 naših najljubših bližnjic, nasvetov, trikov in časovnih prihrankov, ki bodo pospešili vašo uporabo programa Microsoft Word. (Večina teh predlogov deluje z vsemi različicami programa Word, vendar so nekateri ekskluzivni za novejše različice, kot so Word 2013, 2016 ali 2016 za Mac.) Preizkusite jih in nam sporočite, kaj deluje za vas.

1# Vsak, ki pozna te bližnjice – Ctrl + C za kopiranje, Ctrl + V za lepljenje in Ctrl + X za izrezovanje – bo potrdil njihovo učinkovitost. Zagotovo boste hitreje opravili delo.
2# Nekateri ljudje radi delajo v oknu Word, ki je povečano na 150%, drugi pa želijo odstraniti potrebo po pomikanju levo in desno ali gor in dol z zmanjševanjem na 75%, da vidijo celoten dokument. Kakorkoli že, uporabite gumb Window> Zoom, da izberete nastavitev, ki najbolj ustreza vam – ali pa poiščite oznako  “100%”, ki se nahaja na spodnji desni strani dokumenta. Tako najhitreje nastavite velikost word okna.
3# Enostaven nasvet, ki ga morda še ne poznate: namesto da počasi tipkate, da bi izbrisali besedilo, ali držite tipko Backspace, da izbrišete besede ali celotne stavke, pritisnite Ctrl + Backspace s kurzorjem postavljenim za besedo, ki jo želite izbrisati, kar bo naredilo dolgočasno nalogo veliko lažjo.
4# Kadarkoli označite besedo ali stavčni del in nanj kliknete z desno miškino tipko, boste videli “Išči”, ki je hiter bližnjica za brskanje po spletu – brez odpiranja ločenega brskalnika. Ta močno orodje lahko iz preprostega vprašanja spremeni v bogastvo znanja, ki sega od definicij besed do pregledov novic.
5# Želite uporabiti dokument, ki pa ni oblikovan po vaših željah. Da odstranite oblikovanje dokumenta, kliknite gumb Počisti celostno oblikovanje (v novejših različicah je to označeno s črko A in radirko na zavihku »Domov«). Tako boste odstranili oblikovanje iz dokumenta in ga lahko oblikujete po svojih željah.
nasvet 5 - Počisti celostno oblikovanje
6# Večina novejših različic programa Word vključuje priročno polje “Povejte mi, kaj želite narediti” na vrhu orodne vrstice. Vnesite besedo ali frazo, ki se nanaša na katero koli navodilo, in program lahko hitro prepozna ukaz, ki ga iščete.
nasvet 6 - Povejte mi, kaj želite narediti
7# Namesto da bi uporabljali dolgočasno metodo povleci in označi, lahko miško uporabite za izbiro kopije: dvojni klik nad besedo jo označi, trojni klik pa cel stavek ali odstavek.
8 # Podobno kot ukazi za kopiranje / lepljenje / izrezovanje, vam bo poznavanje bližnjice na tipkovnici za dodajanje spletnih povezav v dokument – Ctrl + K – prihranilo veliko časa in hitro postalo eno izmed najbolj uporabnih orodij v vašem naboru.
9# Če vam niso všeč pisave Calibri ali Cambria, raje uporabljate Arial kot Times New Roman, ali imate radi sodoben izgled Verdana, lahko v Microsoft Wordu izberete privzeto pisavo – ta ukaz se razlikuje glede na različico, vendar najzanesljivejši način je klik na Oblika > Pisava, izberite želene lastnosti in nato kliknite Privzeto.
10# Namesto uporabe miške za iskanje ukazov kliknite Ctrl + F, da odprete okno v starejših različicah programa Word ali da se premaknete samodejno na meni Iskanje v dokumentu, ki se vedno pojavi v orodni vrstici v novejših različicah.
za iskanje ukazov kliknite Ctrl + F

Prepričani smo, da bo vam bo uporaba teh nasvetov, skrajšala čas priprave zahtevanih dokumentov.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: