Tehnični nasveti za odpravljanje težav z računalnikom

Nazaj na Blog
pomoč pri težavah z računalnikom

Tehnični nasveti za odpravljanje težav z računalnikom

Le malo stvari je tako frustrirajočih kot težave z računalnikom. Pri delu in doma se vsi zanašamo na tehnologijo, in če vaša naprava ne deluje pravilno, lahko to ovira vašo produktivnost. Preden svojo napravo odnesete k strokovnjakom, preizkusite te nasvete za odpravljanje težav z računalnikom doma.

Kako odpraviti težave z računalnikom?

Ugotavljanje, kaj je narobe z računalnikom, je lahko naporno. Ali gre za težavo sistema Windows? Je to težava trdega diska? Baterija? Dobra novica je, da lahko stvari pogosto izboljšate tako, da postavite nekaj vprašanj in omejite število spremenljivk. Glede na resnost težave boste morda morali poiskati strokovno tehnično pomoč. Ta seznam pa vam bo pomagal začeti z reševanjem najpogostejših težav.

Kaj je narobe?

Ugotovite, kdo, kaj in kdaj je povzročil težavo. Boljša kot so vprašanja, ki jih postavite, bolj lahko stvari odpravite in se približate vzroku težave. Preverite, ali lahko težavo ponovite. Razmislite o naslednjih vprašanjih:

Ali določen program povzroča zakasnitev ali izklop računalnika?
Ali ste pred kratkim prenesli ali namestili nov program?
Ali se je na ekranu izpisala koda napake?
Če gre za težavo v spletnem brskalniku, ali se ista težava pojavlja tudi v mobilni napravi?
Ali je bila pred tem, ko se računalnik ni zagnal, izvedena večja posodobitev?

Če ste odgovorili z DA na ta vprašanja, lahko poskusite z naslednjimi običajnimi ukrepi za odpravljanje težav.

1. Vprašajte Google

Iskalniki so lahko vaš najboljši prijatelj, ko gre za kode napak ali podrobne težave. Če imate nejasno težavo, npr. “moj računalnik deluje počasi”, vam verjetno ne bo ponudil jasnega odgovora. Več informacij kot ste zbrali in učinkovitejši kot so vaši iskalni izrazi, večje so vaše
možnosti, da boste našli koristne rešitve.

Nakup tovarniško obnovljenega računalnika se splača! S finančnega vidika zagotovo, saj takšen nakup omogoča od 30 – 40 % prihranka. Vendar je nekaj v besedi »obnovljeno«, kar slovenske kupce spominja na računalniško opremo, ki mogoče ne deluje. Vsak rad privarčuje pri nakupu, vendar pa se nihče noče opeči z nakupom napačnega izdelka.

V Sloveniji je prodaja tovarniško obnovljenih izdelkov v povojih in bo verjetno potrebno še kar nekaj časa, da se spremeni zavest / način razmišljanja, da tovarniško obnovljeno ne pomeni »popravljanje v domači delavnici«, temveč gre za celovit tovarniški proces obnove različnih izdelkov, kjer slednji parirajo in se z lahkoto postavijo ob bok novim računalnikom.

2. Ponovni zagon

Iskalniki so lahko vaš najboljši prijatelj, ko gre za kode napak ali podrobne težave. Če imate nejasno težavo, npr. “moj računalnik deluje počasi”, vam verjetno ne bo ponudil jasnega odgovora. Več informacij kot ste zbrali in učinkovitejši kot so vaši iskalni izrazi, večje so vaše možnosti, da boste našli koristne rešitve.

3. Preverite napajalnike in druge kable

Vzemite si čas in se prepričajte, da je vse pravilno priključeno. Morda je kriv zrahljan napajalni kabel, odklopljena tipkovnica ali monitor ali druga povezava.

4. Posodobite programe

Preverite, ali je vaš operacijski sistem pripravljen za posodobitev. Postopek se razlikuje glede na to, ali morate opraviti posodobitev za Mac ali Windows. Če se računalnik sesuva zaradi določenega programa, preverite, ali obstajajo nove različice. Program lahko tudi odstranite in znova namestite.

5. Zaprite programe v ozadju

Če je računalnik počasen, zaprite vse programe, ki jih ne uporabljate. Če so aktivni programi zamrznjeni, jih lahko tudi prisilno zaključite. V računalniku z operacijskim sistemom Windows boste uporabiti program Upravitelja opravil (Task Manager), v računalniku Mac pa okno Začasna prekinitev (Force Quit).

6. Čiščenje trdega diska

Če imate na disku manj kot 20 % celotnega prostora, je za težave z računalnikom morda krivo pomanjkanje prostora. Izbrišite vse, česar ne potrebujete več, vključno s programi in aplikacijami, mediji in dokumenti.

7. Zaženite antivirusni program

Če imate še vedno težave, preverite zlonamerno programsko opremo in druge viruse. Prepričajte se, da uporabljate najnovejšo različico protivirusnega programa, da boste odkrili morebitno novo, zlonamerno kodo.

Čeprav na tem mestu ne moremo opisati vseh možnih težav z računalnikom, naj vam ta seznam pomaga pri ugotavljanju, kaj je narobe z vašo napravo. Morda imate še druge težave, ki jih povzroča strojna oprema računalnika, na primer matična plošča, napajalni kabel, baterija ali druge komponente. Pogost krivec je tudi brezžični internet, zato pred prenosom naprave opravite preizkus hitrosti ali se obrnite na ponudnika storitev.

Če vse drugo ne uspe, se lahko obrnete na naš servis. Naši tim vam bod pomagal diagnosticirati težavo, poskrbel za ponovno vzpostavitev delovanja in podal priporočila za nadaljnje delovanje.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: