Obremenjen disk – sprostite nekaj prostora v Windows 10

Nazaj na Blog

Obremenjen disk – sprostite nekaj prostora v Windows 10

Ko računalnik začne kazati znake, da mu primanjkuje prostora, je ključnega pomena, da sprostite prostor, da boste imeli več prostora za druge datoteke in preprečili težave z delovanjem.

Uporaba računalnika brez dovolj razpoložljivega prostora bo upočasnila sistem in povzročila napake. Nikoli ni dobro uporabljati več kot 70 odstotkov celotne zmogljivosti trdega diska, ne glede na to, ali gre za polprevodniški disk (SSD) ali običajni trdi disk (HDD).

Sistem Windows 10 ponuja številne načine za sprostitev prostora, ko je na trdem disku v napravi na voljo malo prostora. Tukaj je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo:

1# Izbrišite nepotrebne datoteke:

Pojdite v mapo »Računalnik«, nato izberite trdi disk, ki ga želite očistiti (običajno imenovan »Lokalni disk (C:)«). Z desno miškino tipko kliknite in izberite »Lastnosti«. Nato kliknite na gumb »Očisti« pod razdelkom »Splošno«. Windows bo pregledal in prikazal datoteke, ki jih lahko varno izbrišete, kot so začasne datoteke, datoteke v košu itd. Označite datoteke, ki jih želite izbrisati, in kliknite »OK«.

2# Onemogočite obnovitev sistema:

Če imate vklopljeno obnovitev sistema, lahko zasede precej prostora na disku. Če ste prepričani, da ne potrebujete obnovitve sistema, lahko to funkcijo onemogočite. Z desno miškino tipko kliknite »Ta računalnik«, izberite »Lastnosti«, nato kliknite na »Napredne sistemske nastavitve« in pod zavihkom »Sistemski zaščitnik« lahko onemogočite obnovitev sistema ali zmanjšate velikost prostora, ki je dodeljen za obnovitev.

3# Odstranite nepotrebne programe:

Pojdite v »Nastavitve« > »Aplikacije« > »Aplikacije in funkcije«. Tam boste videli seznam nameščenih programov. Odstranite tiste, ki jih ne uporabljate ali jih ne potrebujete več.

4# Premaknite datoteke na zunanji disk ali v oblak:

Če imate veliko datotek, ki jih ne potrebujete neposredno na vašem računalniku, jih premaknite na zunanji trdi disk ali v storitve v oblaku, kot je OneDrive ali Google Drive.

5# Stisnite datoteke:

Lahko uporabite program za stiskanje datotek, kot je WinRAR ali 7-Zip, da zmanjšate velikost datotek in sprostite nekaj prostora.

6# Uporabite orodje za čiščenje diska:

Windows vključuje orodje za čiščenje diska, ki vam lahko pomaga odstraniti začasne datoteke, prenose in druge nepotrebne datoteke. Preprosto ga poiščite v meniju Start in ga zaženite.

7# Posodobite gonilnike in operacijski sistem:

Redne posodobitve operacijskega sistema in gonilnikov lahko izboljšajo učinkovitost in varnost ter včasih sprostijo nekaj prostora.

S temi koraki boste lahko sprostili nekaj prostora na svojem disku v sistemu Windows 10. Ne pozabite redno vzdrževati sistema, da ohranite prostor na disku v optimalnem stanju.

Za več informacij nas seveda lahko pokličete na 051 270 989 ali pa stopite v stik z nami preko e-pošte.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

#tipintap #tovarniškoobnovljeniračunalniki

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: