Kako posodobiti gonilnike za optimalno delovanje računalnika

Nazaj na Blog
posodobitev računalnika in gonilnikov

Kako posodobiti gonilnike za optimalno delovanje računalnika

Uvod

Ko razmišljamo o vzdrževanju naših računalnikov, se velikokrat osredotočamo na programsko opremo in varnostne posodobitve, a pogosto pozabimo na enako pomemben del računalniškega ekosistema – gonilnike.

Gonilniki so programske datoteke, ki omogočajo, da vaš operacijski sistem komunicira s strojno opremo vašega računalnika, kot so grafična kartica, zvok, omrežna kartica in tiskalnik. Pravilno posodabljanje gonilnikov je ključnega pomena za zagotavljanje optimalnega delovanja računalnika, vendar jih velikokrat spregledamo.

V tem prispevku bomo razložili, zakaj so gonilniki pomembni, kako preveriti, če so potrebne posodobitve, ter kako jih enostavno in varno posodobiti.

Zakaj so gonilniki pomembni?

Gonilniki so most med strojno opremo in operacijskim sistemom računalnika. Brez ustreznih gonilnikov bi vaš računalnik ne vedel, kako pravilno delovati s posameznimi komponentami. Na primer, če imate zastarele gonilnike za grafično kartico, se lahko soočate z nizko ločljivostjo, slabšo zmogljivostjo in težavami pri igranju iger ali obdelavi grafike.

Gonilniki naprav so bistveni deli programske opreme, ki omogočajo nemoteno delovanje različnih komponent strojne opreme v vašem sistemu. Te gonilnike naprav je pogosto namestil proizvajalec sistema. Če ima vaš sistem težave s strojno opremo, gre verjetno za težave z gonilnikom naprave. Pri napravah, ki jih povežete s sistemom, na primer miško USB, lahko operacijski sistem (OS) običajno samodejno preveri, ali so za te naprave na voljo (novi) gonilniki. Sistem Windows Update lahko na primer nastavite tako, da išče posodobljene gonilnike.

Kdaj najpogosteje pozabimo na posodobitev gonilnikov?

Najpogosteje pozabimo na posodobitev gonilnikov, ko računalnik deluje brez težav. Večina ljudi se z njimi ukvarja šele, ko se zaslon postane modre barve, prihaja do zamrznitve delovanja računalnika ali težave s povezavo z internetom. Zato moramo posodabljati gonilnike preventivno, da preprečimo težave, preden sploh nastanejo.

Kako preverimo, ali so potrebne posodobitve gonilnikov?

  1. Upravitelj naprav: Odprite upravitelja naprav v operacijskem sistemu (na primer v sistemu Windows). Poglejte seznam naprav, kot so grafična kartica, zvok, omrežna kartica itd. Če vidite rumene trikotnike ali izkrivljene ikone, to pomeni, da so gonilniki te naprave zastareli ali poškodovani.
  2. Spletna stran proizvajalca: Obiščite uradno spletno stran proizvajalca vsake naprave. Poiščite razdelek za gonilnike (običajno ga najdete pod podporo ali prenosi). Tam preverite, ali so na voljo novejše različice gonilnikov za vaše naprave. Nato sledite navodilom za namestitev, ki vas bodo vodila skozi postopek.

Kako posodobim gonilnike v sistemu Windows 10?

Če želite hitro posodobiti gonilnike naprav prek storitve Windows Update, uporabite naslednje korake:

  1. Odprite Nastavitve.
  2. Kliknite Posodobitev in varnost
  3. Kliknite Windows Update
  4. Kliknite gumb Preveri posodobitve
  5. Kliknite možnost Prikaži neobvezne posodobitve
  6. Kliknite tabelo Driver update
  7. Izberite gonilnik, ki ga želite posodobiti
  8. Kliknite gumb Prenesi in namesti

Ko opravite korake, bo novejši gonilnik prenesen in samodejno nameščen v vašo napravo. Številni gonilniki naprav bodo za dokončanje namestitve zahtevali ponovni zagon.

Zaključek

Posodabljanje gonilnikov morda ni najbolj razburljiv računalniški korak, vendar je ključnega pomena za optimalno delovanje računalnika. Preprečuje težave in zagotavlja boljšo izkušnjo uporabe. Ne odlašajte s tem korakom, saj boste z rednimi posodobitvami gonilnikov poskrbeli, da bo vaš računalnik deloval bolj učinkovito, stabilno in varno.

Potrebujete dodatno pomoč pri posodobitvi računalnika? Predlagamo vam, da stopite v stik z nami in skupaj bomo pogledali najboljše možne varnostne ukrepe za vaše podjetje. Vaša varnost je naša absolutna prioriteta.

Želite biti na tekom z našimi novostmi? Potem se lahko prijavite na naše novice ali pa nas spremljajte preko socialnih omrežij FB in LinkedIN.

Delite to objavo

Nazaj na Blog
Ta izdelek ste pravkar dodali v košarico: